FBW Architecten logo

The Phoenix, Park Bloeyendael, Utrecht

The Phoenix, Park Bloeyendael, Utrecht

The former accommodation for the beekeeper, the gardeners, the volunteers and visiting scolars in nature park  Bloeyendael was demolished by vandalism. The foundation Bloeyendael, the organisation managing the park, wanted a new building which would not look like a fortress, but nevertheless they wanted a vandal proof building.

FBW designed a lightweight building in the shape of a snail shell (Nautilus shell), with a timber structure from the inside and outside cladded with corrugated sheets. In the opening of the shell a glazed folding wall is placed which can be protected by a steel roll-down shutter. The basic shape of the shell exists of segments of a quarter of a circle that reduce in size according to the rules of the golden ratio.

Chimney and installations are located at the heart of the shell. Succulent plants cover the roof  and a steel net is projected over the corrugated sheets which make out the facades. Over time the building will be overgrown with all kinds of climbing plants and thus will be integrated within the natural environment.

 

Project Details

Project Downloads