FBW Architecten logo

Visitor centre Groot Speijck

Nature visitor centre and restaurant Natuurmonumenten Groot Speijck in Oisterwijk

Together with FBW Natuurmonumenten is in the process of planning an integrated visitor centre and restaurant inclusive offices. Until recently partitioning of functions determined the spatial lay out of visitor centres. With the new centre in Oisterwijk these functions will be integrated to the full. You can take a coffee in the middle of easy accessible and attractive information. With this total integration of functions Natuurmonumenten is developing a new typology of visitor centre.
 
The former forest restauarant Groot Speijck is until this day a famous place to relax in Brabant. It used to be a magical meeting place in the woods as testify the many attractive pictures of the thirties of the last century and after.

Until its closure the restaurant was in possession of the family Michels. The original building, Groot Speijck, the heart of the present ensemble, was built in 1932 commissioned by Natuurmonumenten together with the grandfather of Mr Michels. A modern interpretation of the existing building will be the starting point for the new visitor centre. The in later years added additions will be demolished and replaced by new. 

The elevations of the new centre will be executed in oak wood with maximum transparency protected by a modest roof overhang. The eave of the roof will be in glass and decorated with a fragment of a text written by Jacque P Thijsse, one of the founders of the organisation. In front of the glass rust free steel cables will extend from the eaves into the ground and will serve as support for climbing plants. All elements together make out a multi-layered elevation, which tends to a gradual transition from the interior of the building to the forest beyond.

Project Details

Name Visitor centre Groot Speijck
Client Vereniging Natuurmonumenten
Program Culture
Location Oisterwijk
Size 1200 m2

Project Downloads